
Schimbarea modei și concurența tot mai mare în rândul producătorilor de echipamente de bucătărie au făcut ca oferta de chiuvete să fie din ce în ce mai diversificată. Cu toate acestea, diferite variante de chiuvete înseamnă și moduri diferite de îngrijire a acestora.
1. Nu încălca aceste reguli - îngrijire de bază pentru fiecare chiuvetă
Curățarea sistematică a chiuvetei
În primul rând, îngrijirea regulată. Principiul care precede pe toate celelalte, pentru că fără el nicio acțiune, chiar și cea mai bună, nu va aduce rezultatele dorite. Prin urmare, problema de bază va fi determinarea frecvenței de curățare a chiuvetei.
Majoritatea producătorilor recomandă spălarea chiuvetei zilnic cu o cârpă moale și detergent slab, apoi ștergerea acesteia. Acest lucru ne va ajuta să evităm blocajul cu murdărie a chiuvetei. Cu toate acestea, frecvența curățării depinde în primul rând de gradul de murdărie și de timpul nostru. Unele statistici spun că după aproximativ 30 de utilizări (adică după 2 săptămâni) ar trebui să spălăm intensiv chiuveta.
Delicatețea mai presus de toate
În al doilea rând, lupta cu murdăria este simplu. Spălarea este de multe ori recomandabilă, dar în cazul chiuvetelor nu folosim niciodată spălatoare cu sârmă sau ventuzs, iar când vine vorba de agenți de curățare – pulberi de curățare, acizi sau înălbitori. Materialul din care este confectionata chiuveta nu conteaza prea mult aici - niciunul dintre ele nu este indestructibil si 100% rezistent la deteriorarile mecanice care pot aparea atunci cand se folosesc agenti de curatare neadecvati.De asemenea, evita sa lasi fructe, lichide acide, pete de cafea si pete in chiuveta. ceai. Pot apărea pete permanente care vor deteriora suprafața chiuvetei.
Sfatul nostru: Chiuvetele vechi sau cele de calitate inferioară sunt extrem de vulnerabile la deteriorare în timpul utilizării zilnice. Pentru a oferi chiuvetei dumneavoastră o rezistență suplimentară, cumpărați un covoraș de cauciuc sau un coș pentru chiuvetă. Datorită acestor accesorii, contactul fundului cu de exemplu, cuțite ascuțite va fi mult mai limitat.


2. Chiuvete din oțel – inamicii și aliații lor
Chiuvetele din oțel inoxidabil sunt extrem de populare datorită designului lor universal, clasic și ușurinței de curățare. Dintre toate materialele disponibile pentru chiuvete, oțelul este și cel mai rezistent la agenți de curățare puternici. Din păcate, asta nu înseamnă că este indestructibil.
La ce trebuie să fii atent în primul rând? Chiuvetele din oțel nu preferă obiectele ruginite, cum ar fi șuruburile, tijele de curățare sau uneltele. Evitați-le în jurul chiuvetei și veți evita problema ruginii străine.
Există multe produse disponibile pe piață care curăță și întrețin în siguranță chiuvetele din oțel. Puteți folosi oricând rețete de casă! Le veți găsi în ultima parte a acestui articol.
3. Chiuvetă din granit sau tegranit – curățare corespunzătoare
Chiuvetele din granit și derivatele lor se disting prin aspectul lor unic - se datorează structurii materialului din care sunt fabricate. De asemenea, face ca articolele din granit sau Tectonit să nu fie perfect netede și, prin urmare, mai susceptibile la murdărie
Trebuie să plătești pentru aspectul original al bucătăriei tale cu ore lungi petrecute la îngrijirea chiuvetei? Nu neaparat! Lucruri de reținut:
- Curățați întotdeauna chiuveta din granit cu o cârpă moale sau un burete și agenți de curățare delicați care nu conțin agenți caustici. O greșeală comună - nu tratați scurgătorul ca pe o placă de tăiat. Sfatul nostru: înlocuiți substanțele chimice de uz casnic cu apă și sifon sau acid citric;
- Dacă nu puteți scăpa de pete, este posibil să existe prea mult calciu în apă. După curățarea temeinică a chiuvetei, ștergeți suprafața acesteia cu ulei de bucătărie obișnuit. Datorită acestui truc, apa va curge mai bine, limitând formarea dungilor;
- După fiecare spălare de vase, spălați și ștergeți chiuveta;
- Nu folosiți înălbitor, poate deteriora definitiv garniturile sau scurgerea.
- Aveți grijă la substanțele și alimentele puternic colorante, cum ar fi fructele de pădure, sfecla, ceaiul și cafeaua. Nu le lăsați prea mult timp pe fundul și pereții chiuvetei.


4. Miros urât din chiuvetă
Curățați și lustruiți deși s-a obținut un efect vizual satisfăcător, ceva strică atmosfera.
Puteți elimina un miros neplăcut din chiuvetă turnând apă caldă peste scurgere - apa simplă de la robinet este suficientă, dar îmbogățiți-o cu suc de lămâie și/sau bicarbonat de sodiu. Aceste remedii casnice au proprietăți bactericide, care cu siguranță vor fi recomandate aici.
Ce cauzează acest miros urât? Dacă ai o mașină de spălat vase, probabil că folosești rar chiuveta. Apa combinata cu resturile de mancare preparata ramane in conducte, ceea ce poate fi cauza probabil a mirosului nedorit.
Sfatul nostru: ca măsură preventivă, turnați zilnic apă clocotită peste scurgere pentru ca apa din conducte să se poată mișca. O mașină de tocat deșeuri poate ajuta și la menținerea igienei – legumele, fructele sau carnea tăiate mărunt se vor scurge mult mai ușor și nu vor înfunda chiuveta.
5. Remedii la domiciliu pentru problemele de acasă
Rezolvarea problemelor de zi cu zi din gospodăria noastră pe baza produselor de casă pare a fi un reflex firesc. Iată ce ar trebui să știe fiecare gospodină:
- Puteți curăța perfect o chiuvetă din oțel cu un amestec de oțet și bicarbonat de sodiu: mai întâi turnați oțet și frecați-l peste chiuvetă, stropiți cu bicarbonat de sodiu, iar după ce așteptați câteva minute, spălați-l (doar cu o cârpă moale, bineînțeles).
- Puteți păstra o chiuvetă din oțel frecând-o cu ulei după spălare;
- Piatra pe robinetul din bucătărie? Scapă cu suc de lamaie sau acid citric.