Casa este un loc special, așa că încercăm să o facem confortabilă, plăcută și să ne fie cald. Având în vedere latitudinea în care se află țara noastră, problema căldurii în casă este deosebit de importantă.
Cum să alegi puterea cazanului pentru a se potrivi suprafeței casei?
La alegerea cazanului potrivit, o problemă importantă este determinarea puterii acestuia, care depinde de dimensiunea clădirii/apartamentului, de izolație și de etanșeitate. Cel mai bine este să lăsați acest lucru pe seama unui instalator experimentat care, ținând cont de datele tehnice privind pereții clădirii, precum dimensiunea și amenajarea încăperilor și a surselor de căldură (locația caloriferelor și punctele de admisie a apei calde), va determina ce tip de incalzire si ce putere este necesară pentru cazan.
Acesta analizează necesarul de căldură al clădirii, care - așa cum am menționat deja - depinde de izolația și etanșeitatea pereților. Pentru casele vechi cu izolație slabă și ferestre cu scurgeri este de aproximativ 100 W/m2, în clădirile noi variază de la 45-75 W/m2, în timp ce clădirile cu consum redus de energie sau clădirile cu izolație termică sporită au o cerere de căldură sub 45 W/m2. . Având astfel de informații, instalatorul determină puterea caloriferelor necesare pentru încălzirea camerelor individuale, iar însumând aceste date (adică puterea tuturor caloriferelor din casă sau apartament) îi oferă cunoștințe despre ce cazan să aleagă.
Cazane pe combustibil solid - tipuri și informații de bază
Cazanele de încălzire centrală pe combustibil solid sunt cel mai adesea folosite în casele unifamiliale, deoarece necesită (datorită dimensiunilor lor) o cameră separată - o cameră de cazane sau un subsol. Avantajul acestui tip de cazane este costurile mai mici de achiziție și exploatare în comparație cu cazanele pe gaz. Dezavantajul este necesitatea de a stoca combustibil și de a opera cazanul de către utilizator.
Atunci când alegeți un cazan, ar trebui să vă gândiți mai întâi ce tip de combustibil doriți să ardeți în el. Majoritatea cazanelor sunt proiectate pentru un anumit tip de combustibil și numai arderea acestuia dă cele mai bune rezultate. Utilizarea unui alt tip de combustibil, deși posibilă, determină o scădere semnificativă, chiar de câteva procente, a eficienței cazanului și a emisiilor de compuși nocivi în mediu. Avem mai multe tipuri de combustibil folosit la cazane:
- cărbune tare (cocs, cărbune fin, cărbune eco-mazăre),
- lemn (busteni, aschii),
- pelete,
- brichete,
- salcie energetică, paie.
Cazane multicombustibil - tipuri și informații de bază
Pe piață sunt disponibile si cazane in care se pot folosi fără probleme diverse tipuri de combustibil, asa-numitele cazane multicombustibil. Ele se clasifică în:
Cu o cameră
Atât combustibilii solizi, cât și cei lichizi pot fi arse într-o singură cameră. Există două găuri în el - combustibil solid este turnat într-una, iar un arzător cu combustibil lichid este instalat în celălalt. Totuși, dacă dorim să folosim combustibil solid în cazan, arzătorul trebuie demontat.
Cu două camere
Sunt echipate cu două camere separate pentru fiecare tip de combustibil, astfel încât nu este nevoie să demontați arzătorul la încălzirea cu combustibil solid. Avantajul acestor cazane este automatizarea completă - atunci când o cameră rămâne fără combustibil solid, cazanul va trece automat la arderea combustibilului lichid în cealaltă cameră.
Dacă ne-am hotărât deja asupra tipului de combustibil pe care dorim să-l folosim pentru a încălzi casa și apa menajeră, este timpul să ne gândim ce tip de structură a cazanului va fi optimă pentru noi.
Cazane pe combustibil solid fără suflare
Acestea sunt cazane cu cea mai simplă construcție și cele mai ieftine de pe piață. Există două tipuri de aceste cazane:
Cu arderea superioară - numită cameră - puteți arde cocs, cărbune sau lemn. Camera de încărcare este și o cameră de ardere. Dezavantajul acestor cazane este eficiența scăzută și necesitatea de a adăuga frecvent combustibil - inflamabilitatea la o singură încărcare este de aproximativ 8 ore;
Cazanele cu ardere inferioară - numite cazane de alimentare - au un design mai modern, sunt mai eficiente decât cazanele cu ardere superioară, dar sunt și mai scumpe. Arderea la acest tip de cazane are loc pe peretele din spate al camerei de încărcare sau în camera de ardere situată în spatele camerei de încărcare. Arderea constantă a acestor cazane este mult mai mare decât la arderea cu cameră superioară, depinde de dimensiunea camerei de ardere și poate ajunge până la 18 ore;
Cazane cu ventilator de suflare
Sunt cele mai moderne, dar și mai scumpe decât precedentele. Pot arde cărbune tare, cărbune fin și lemn. Aerul pentru procesul de ardere este furnizat de un ventilator, iar întregul proces este controlat de un microprocesor. Rezistenta lor la flacără este de până la 36 de ore. Aceste cazane pot fi conectate la un regulator de temperatura camerei (termostat). Aceste tipuri de cazane sunt cele mai universale. Acestea vă permit să ardeți diferite tipuri de combustibil și necesită întreținere nu mai mult de o dată sau de două ori pe zi.
Alte tipuri de cazane
Pe piață sunt disponibile și alte tipuri de cazane - cazane cu gazeificare (numite și cazane Holzgas) și cele cu alimentare pe combustibil. Cazane cu gazeificare produc gaz lemnos din lemn, care apoi este ars, făcând aceste cazane foarte eficiente. Timpul lor de ardere variază între 8 și chiar 24 de ore, în funcție de dimensiunea camerei de ardere.
La rândul lor, cazanele cu alimentare pe combustibil (retortă) sunt cele mai convenabile de utilizat, deoarece sunt echipate cu un rezervor de combustibil și un alimentator automat (sarcina este suficientă pentru 2-5 zile de lucru). Portiunea de combustibil ars este dozata de regulatoare astfel incat centrala sa functioneze intotdeauna cu puterea necesara mentinerii temperaturii in incaperile casei setata de utilizator. De obicei, combustibilul folosit în acest tip de cazane este cărbunele eco-mazăre.
Pe un principiu similar - au și controlere, alimentatoare automate și rezervoare pe combustibil - sunt construite cazane cu un alimentator cu piston, în care cărbunele fin (particule mai mici decât cărbunele de mazăre ecologică) și cazanele cu un alimentator cu șurub sau pneumatic. pentru peleți (deșeuri de lemn granulat).