
Apa trebuie să curgă continuu în conducte și nu trebuie să se adună niciodată în chiuvetă, nici să curgă înapoi sau să provoace un miros neplăcut. Cum se menține această stare?
O chiuvetă înfundată este un coșmar pentru mulți oameni. Începe discret, auzim un zgomot ușor, dar după ceva timp apa începe să curgă din ce în ce mai încet, iar un miros neplăcut iese din țevi... Aproape că intrăm în panică și chemăm cât mai curând un instalator, iar el cere adesea o sumă mare pentru serviciile sale. Din fericire, situația poate fi controlată fără ajutorul unui specialist, deși într-un mod la fel de profesionist și rapid.
Cum să desfunzi chiuveta?
O chiuveta infundata șii scurgerea dificila a apei sunt probleme cu care fiecare dintre noi trebuie sa le confruntam in mod regulat, atat in bucatarie, cat si in chiuvete de baie. Există multe modalități de a desfunda eficient o chiuvetă - de la produse chimice cumpărate din magazine specializate, la remedii de domiciliu pentru o chiuvetă înfundată, la metode mecanice de împingere a țevilor.
Îngrijirea corespunzătoare a chiuvetei și a robinetelor de bucătărie, precum și îngrijirea a ceea ce merge prin scurgere împreună cu apa sunt cruciale pentru menținerea permeabilității țevilor. Principiul potrivit căruia „prevenirea este mai bună decât vindecarea” se aplică perfect aici. Cu siguranță este mai bine să ai grijă de chiuvetă decât să te confrunți cu problema murdăriei reziduale și a mirosului neplăcut. Mai devreme sau mai târziu vor duce la blocarea completă a fluxului și ne vor expune la costurile asociate cu deblocarea sistemului de canalizare.
Chiuvetă îndundată- 5 metode sigure
În primul rând - prevenirea
Prevenirea acestui tip de situații este foarte importantă, așa că nu trebuie să uităm de îngrijirea regulată a chiuvetelor noastre. În primul rând, merită să ne amintim regulile generale de a nu arunca în chiuvetă diverse tipuri de resturi de alimente, zaț de cafea, zaț de ceai sau ierburi.
De asemenea, nu trebuie să turnați grăsimea fierbinte în chiuvetă, deoarece atunci când se întărește, rămâne în țevi și, combinată cu resturile de mâncare, se acumulează și înfundă chiuveta. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi încercăm să ne menținem chiuvetele neobstrucționate, în practică, de multe ori nu putem împiedica nici măcar cantități minime de hrană să pătrundă în ele.
Merită să cumpărați o sită mică, ale cărei costuri de achiziție sunt aproape minime și a cărei utilizare poate ajuta cu adevărat și preveni sau cel puțin întârzia procesul de înfundare. Pe piata sunt disponibile multe modele de sită, astfel incat fiecare o poate alege pe cea potrivita care se potriveste amenajarii sau designului interior.
O altă metodă de a preveni putrezirea oricăror resturi de mâncare sau alte deșeuri organice este achiziționarea unui tocător de chiuvetă, adică o râșniță care măcina toate deșeurile care ajung în conducta chiuvetei. Datorită acestui lucru, nimic nu rămâne în ele sau putrezește, iar dispozitivul împiedică apariția sau răspândirea rozătoarelor.
Produse chimice - cea mai populară soluție pentru o chiuvetă înfundată
Produsele chimice sunt una dintre cele mai populare și mai rapide metode de curățare a unei chiuvete înfundate. Ele pot fi găsite în aproape fiecare magazin cu un departament de produse chimice de uz casnic, iar prețurile lor variază , în funcție de tipul și marca produsului.
Ingredientul principal al detergenților de detatrare si desfundare este hidroxidul de sodiu (concentrație - peste 30% într-unul dintre produsele populare), iar efectul lor este foarte coroziv și adesea periculos pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, dacă urmați instrucțiunile de utilizare a produsului și îl aplicați corect, nu va fi nici un rău pentru noi sau pentru sănătatea noastră. Agenții chimici sunt o soluție bună dacă a apărut un blocaj sau înfundare sub orificiul de scurgere sau în timpul măsurilor preventive pentru a preveni astfel de situații.
Remedii pentru o chiuvetă înfundată
Și deși produsele chimice sunt foarte populare, pentru persoanele cărora le pasă de ecologie și apreciază remediile casnice pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi, produsele disponibile pe rafturile magazinelor sunt inutile. După cum se dovedește, de multe ori nici nu realizăm că putem folosi articolele pe care le avem în dulapurile noastre de bucătărie pentru a crea produse care nu numai că vor face față unei chiuvete înfundate la fel de eficient, ci vor fi și mult mai ecologice.
Metoda cea mai des folosită pentru desfundarea țevilor este un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet. Turnați o jumătate de păhar de bicarbonat de sodiu într-o chiuvetă înfundată și apoi o jumătate de păhar de oțet și acoperiți scurgerea cu o cârpă. Între aceste două produse va avea loc o reacție chimică, rezultând spumă care trebuie turnată cu apă clocotită după aproximativ 30 de minute
Ventuza când nimic nu mai ajută
Când nici produsele chimice cumpărate din magazin, nici cele pe care le-am făcut noi înșine nu ajută, merită să folosiți o ventuză tradițională de cauciuc, care poate salva situația. Costul este mic, așa că merită să o achiziționați înainte să apară un blocaj periculos.
Utilizarea ventuzei este extrem de simplă, dar nu uitați să astupați orificiul de preaplin cu mâna liberă chiar înainte de a începe să deblocați țevile. Apoi, pur și simplu astupați orificiul de scurgere cu o cupă de cauciuc și apăsați cupa de mai multe ori cu ajutorul unui bețișor. Apa acumulată ar trebui să se scurgă și reumplem țeava cu apă proaspătă și, dacă este necesar, repetăm acțiunea până când se obține efectul dorit.
Șarpe de desfundat țevi
Dacă blocajul este cu adevărat grav, merită să luați măsuri la fel de serioase și eficiente împotriva acestuia. Într-un astfel de caz, cel mai bine este să utilizați așa-numitu șarpe de desfundat, adică o țeavă subțire elastică din oțel zincat care are un vârf ascuțit pe o parte și o manivelă pe cealaltă.
Astfel de dispozitive au, de la 1,5 la 5 metri lungime, iar grosimea tuburilor destinate chiuvetelor variază de la 4 la 6 mm. Acest tip de deblocare necesită două persoane, deoarece unul trebuie să țină arcul, iar celălalt trebuie să-l înșurubeze. Întregul proces ar trebui, desigur, să fie precedat de îndepărtarea sifonului. După înșurubarea firului spiralat, îndepărtați-l deșurubandu-l în direcția opusă.
Șarpele de desfundare este complet sigur pentru orice sistem de canalizare, deși nu uitați să îl utilizați cu grijă, mai ales în clădirile vechi. După cum puteți vedea, există multe modalități de a desfunda o chiuvetă înfundată. Important, dacă sunt selectați corespunzător pentru problemă, cu siguranță vor face față acesteia și vom putea economisi mulți bani.
Desigur, dacă înfundarea este atât de gravă încât niciunul dintre sfaturile de mai sus nu vă ajută, ar trebui să contactați un instalator și să lăsați problema în seama lui. Totuși, dacă ne amintim regulile de bază de îngrijire a chiuvetelor noastre și utilizarea preventivă a produselor de curățare, fie de casă, fie de pe rafturile magazinelor, riscul ca chiuveta să se înfunde serios va fi redus la minimum.


Remedii la domiciliu pentru o chiuvetă înfundată
Înainte de a ajunge la detergenți puternici și metode mecanice de deblocare a țevilor, merită să încercați să desfundați țevile folosind idei de casă pentru o chiuvetă înfundată. Aceste metode sunt practicate de ani de zile, simple și eficiente.
-
Apă și oțet
Metoda de casă de curățare a chiuvetei cu bicarbonat de sodiu și oțet este foarte populară. Turnați o jumătate de păhar de bicarbonat de sodiu în scurgere și apoi turnați aceeași cantitate de oțet. Este necesar să astupiți scurgerea astfel încât spuma creată ca urmare a reacției să funcționeze în interiorul țevilor. După 30 de minute, clătiți bine chiuveta. -
Sare și apă clocotită
Aceasta este una dintre cele mai simple soluții pentru o chiuvetă înfundată pe care o foloseau bunicile noastre. Turnați o lingură plină de sare în scurgere și apoi turnați apă clocotită peste el. Sarea va dizolva impuritățile și va permite deblocarea chiuveteii. -
Recipiente pentru deșeuri
Se întâmplă ca în timpul spălării, reziduurile alimentare să cadă în scurgere, care se acumulează în conducte și opresc ( în timp blochează complet) curgerea apei. Pentru a preveni acest lucru, merită să puneți un recipient pentru deșeuri lângă chiuvetă, unde vom arunca toate resturile.
Cum să desfundați o chiuvetă puternic înfundată?
Ce să faci când toate remediile casnice eșuează? Chiar înainte de a apela la un specialist, merită să încercăm o combinație de metode diferite, care vor crește eficacitatea acțiunilor noastre. O idee bună este să turnați un amestec de deblocare (de casă sau de magazin) în canalul de scurgere, apoi după un timp încercați să îl deblocați folosind un șarpe de desfundare sau un ventuză. Contaminanții dizolvați sunt mai ușor de îndepărtat și de desfundat țevile.
Pentru a evita acest tip de situație în viitor, merită să dotați chiuveta cu recipiente pentru deșeuri, o râșniță de deșeuri și dozatoare de lichide.