Renovarea unei băi sau bucătărie veche este un lucru relativ costisitor, mai ales dacă intenționăm să înlocuim plăcile ceramice. Din fericire, există o soluție alternativă care vă permite să umpleți golurile din plăci, astfel încât acestea să arate ca noi.
Renovarea unei băi sau bucătărie nu este cel mai plăcut sau mai ieftin lucru. Este deosebit de problematică să forjați plăci vechi, care în cazul unei băi sunt de obicei amplasate pe fiecare perete, iar în bucătărie, în zona de lucru deasupra blatului din bucătărie. Daca gresia este stare bună, o putem renova, chiar dacă le gasim niste gauri si defecte. Vă arătăm cum să le mascați eficient.
Ce să folosiți pentru a repara plăcile ceramice?
Nu se poate nega faptul că plăcile ceramice sunt materialul cel mai frecvent ales pentru pereții și podelele băii. Colecțiile disponibile de la producători se remarcă prin designul lor modern și impresionant. În plus, sunt durabile, ușor de păstrat curat, rezistente la substanțe chimice și oferă o protecție eficientă pentru pereți. Funcționează cu succes atât în băile mari, cât și în cele mici.
Chiar dacă plăcile sunt foarte rezistente, iar gresi în baie înseamnă că nu va trebui să vă faceți griji pentru renovare timp de mai mulți de ani, acestea se deteriorează uneori în timp. Există defecte și chiar găuri care strica efectul vizual al băii. In functie de culoarea si textura placilor, defectele sunt mai mult sau mai putin vizibile.
Găurile, zgârieturile sau zgârieturile de pe plăcile de culoare deschisă sunt de obicei cele mai vizibile. Se întâmplă ca noi înșine să fim autorii defectelor și găurilor în gresia de baie. Le creăm atunci când înlocuim accesoriile de baie ascunse sau le schimbăm locația. Acest lucru creează găuri lăsate de șuruburi, care sunt greu de îndepărtat.
Cu toate acestea, nu trebuie să ne facem griji într-o astfel de situație. Putem repara noi înșine orice găuri din plăci, fără a fi nevoie să înlocuim plăcile cu altele noi. Tot ce trebuie sa faci este sa investesti intr-un kit de reparatii pentru gresie sau altceva, în functie de tipul problemei.
Pentru repararea și împrospătarea plăcilor ceramice vei avea nevoie de:
- un set pentru îndepărtarea chitului vechi (care include o micro-râșniță electrică cu un set de diverse vârfuri de frezat)
- umplutură de plăci sub formă de silicon, o pastă specială destinată suprafețelor ceramice sau clei
- set de reparare a plăcilor (care conține, de obicei, câteva tuburi de umplutură pentru plăci, o spatulă de umplutură, un topitor de umplutură și o cârpă de bumbac)
- preparat pentru întreținerea suprafeței sau vopsea
Cum să umpleți golurile din plăci?
Repararea plăcilor ceramice nu este dificilă sau necesită timp. Ne putem ocupa cu succes singuri, fără a fi nevoie să apelăm la un specialist. Ca intotdeauna in cazul acestui tip de lucrari, repararea defectelor de faianta începe cu pregatirea corespunzatoare a suprafetei. Placile trebuie curățate temeinic pentru a îndepărta orice murdării.
Apoi îndepărtam chitul vechi și degresăm suprafața plăcilor. Când plăcile sunt curățate și degresate temeinic, aplicăm compus de umplutură în orificiul plăcii. Putem îndepărta ușor excesul cu o spatulă. Apoi netezim umplutura astfel încât țigla să fie uniformă. De asemenea, ar trebui să asigurăm totul în mod corespunzător. Un preparat special care păstrează suprafața plăcilor ne va ajuta în acest sens.
Ce se întâmplă dacă nu putem alege culoarea de umplutură potrivită pentru a se potrivi cu culoarea plăcilor? Există o modalitate dovedită de a face acest lucru! Putem vopsi masa de umplutură cu vopsea ceramică, iar după ce se usucă, șlefuim ușor defectul revopsit cu șmirghel. In acest fel, gresia va capata o culoare uniforma si corespunzatoare.
Modalități de reparare a plăcilor deteriorate
Gresia domină de obicei atât podelele din bucătărie, cât și din baie. La fel ca panourile de perete, acestea sunt, de asemenea, expuse la diferite tipuri de deteriorări. Cele mai frecvente sunt crăpăturile, zgârieturile, abraziunile și gresia care se desprinde de pe substrat.
Putem masca orice defecte, zgarieturi sau gauri care au aparut pe gresie din anumite motive folosind produse de reparatii similare ca in cazul plăcilor ceramice.
De asemenea, începem lucrul prin curățarea și degresarea temeinică a suprafeței. Apoi aplicăm numărul adecvat de straturi de umplutură pentru suprafețe din piatră, țiglă sau ceramică. Dacă, după uscare, culoarea umpluturii se potrivește cu culoarea plăcilor, păstrăm suprafața. Dacă nu, vopsim umplutura cu vopsea ceramică de o culoare adecvată.
Ce să faci dacă gresia se mișcă sau s-a desprins în mod clar de substrat? Contrar temerilor noastre, reparația nu va fi foarte costisitoare sau foarte complicată. În această situație, cel mai simplu mod este să îndepărtați ușor întreaga țiglă veche. Începem prin a scăpa de chitul vechi. Îl putem îndepărta cu un cuțit ascuțit și mare. Îndepărtăm cu grijă țigla și curățăm temeinic fundul acesteia pentru a îndepărta orice reziduu de adeziv. Apoi aplicăm un nou strat de clei și lipim din nou gresia.
Crăpătură pe gresia ceramică – cum reparăm?
În funcție de tipul de crăpătură pe gresie, putem scăpa de eal în mai multe moduri. Dacă crăpătura este relativ adâncă și destul de vizibilă, va trebui să utilizați un material de umplutură. Dacă zgârietura este superficială și doar puțin vizibilă, o putem masca cu clei.