
Conform ghidurilor, temperatura optimă în baie este de 22-24°C. Pentru a-l menține, în unele perioade trebuie să folosim dispozitive suplimentare de încălzire. Vrei să simți o căldură plăcută după ce ai părăsit baie, să-ți asiguri condiții sănătoase și sigure în timp ce ai grijă de bebelușul tău sau poate îți pasă de igiena și de reglarea nivelului de umiditate a aerului din baie? Alege cel mai bun calorifer de baie si vezi cate functii poate indeplini.
Calorifer de baie la bloc și la casă - este necesar?
Este cu adevărat necesar un calorifer de baie într-un bloc cu centrală termică? Mai funcționează în case unifamiliale sau poate este deja o relicvă inutilă a trecutului? Se dovedește că a câștigat popularitate dintr-un motiv și încă merită să-l alegi pentru o baie modernă într-un apartament. De asemenea, specialiștii recomandă să nu renunți la el chiar și atunci când folosești încălzire prin pardoseală. Se pare că aceste două metode de încălzire a camerelor se completează perfect. Deci, care sunt funcțiile unui calorifer de baie?
Confort termic îmbunătățit
Instalarea unui calorifer pentru baie este una dintre cele mai simple modalități de a încălzi o cameră. Merită să știți că există reguli care definesc temperatura ideală în baie la 24°C. În astfel de condiții, poți să te dezbraci confortabil, să faci o baie și să ieși din ea fără să îngheți e frig. Un calorifer de baie mic, dar eficient, vă permite și să ridicați temperatura în cameră fără a fi nevoie să porniți încălzirea centrală, așa că va fi util în sezonul de tranziție. De asemenea, va fi perfect pentru a crea condiții de baie plăcute și sănătoase pentru bebeluși și copii mici.
Reglarea umidității aerului din încăpere
Încălzirea băii cu un calorifer ajută și la menținerea umidității la nivelul corespunzător. Datorită acestui fapt, minimizăm riscul formării de mucegai și ciuperci și creăm condiții sănătoase pentru utilizarea camerei. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care suferă de alergii, persoanele în vârstă și copiii mici.
Uscarea prosoapelor și a rufelor ușoare
Umiditatea ridicată în baie face, de asemenea, dificilă uscarea prosoapelor acolo. Când sunt umede, devin un teren de reproducere pentru bacterii și pot deveni nepotrivite pentru utilizare după o baie. Radiatoarele de baie au fost create și pentru a agăța rufele mici sau prosoapele umede pe ele. Datorită acestui lucru, sunt întotdeauna uscate, calde și plăcute la atingere. De aceea, caloriferele au cel mai adesea forma unor aripioare orizontale, de care sunt ușor de agățat ceva.
Funcție decorativă
Caloriferele moderne de baie, la fel ca și caloriferele de cameră, sunt adesea un exemplu de design interesant, motiv pentru care servesc și ca decorațiuni și pot completa stilul camerei. Negrul, mat și argintiul vor funcționa bine în băile industriale, glamour sau eclectice. Cele albe cu forme interesante vor arăta bine în băile scandinave, clasice și provensale.
Tipuri de calorifere pentru baie
Daca te intrebi ce calorifer scara sa alegi pentru baie, gandeste-te si daca acest tip de calorifer cu apa ar trebui sa fie echipat cu un incalzitor electric sau nu. O astfel de instalație va fi alimentată în mod similar cu caloriferele dintr-o casă sau un apartament. In cazul unui calorifer cu incalzitor, il veti putea rula si in afara sezonului de incalzire. Acest lucru este deosebit de important în cazul apartamentelor în care nu aveți nicio influență asupra pornirii încălzirii centrale. Asemenea aparate sunt mai practice deoarece iti permit sa incalzesti baia ori de cate ori este nevoie si indiferent de alte incaperi. Prin urmare, nu numai că îmbunătățește confortul termic, dar și economisește bani.
Caloriferele de baie difera si ca forma si forma.Unul dintre cele mai populare sunt modelele de scări, în care elementele de încălzire sunt dispuse orizontal. Acestea vă permit să agățați comod rufele și prosoapele. Dacă îți pasă mai mult de încălzirea camerei și de design, alege calorifere de baie verticale mai moderne. Ambele tipuri de calorifere – verticale și orizontale – pot fi realizate și din panouri sau țevi. O altă categorie sunt caloriferele decorative, care pot avea forme și culori fanteziste.
Cupru, aluminiu sau oțel – care calorifer de baie este cel mai bun?
Caloriferele de baie pot fi si ele impartite in functie de materialul din care sunt confectionate. Cele mai comune sunt cuprul, aluminiul și oțelul. Care sunt caracteristicile lor?
- Calorifere de baie din cupru
Caloriferele de baie din cupru rezistent la coroziune și la calcar se caracterizează printr-un timp scurt de încălzire. Acest lucru se datorează celor mai buni parametri de conductivitate termică de 370-400 W/(m·K)1 și de două ori mai mari decât cei ai oțelului. În plus, cuprul este rezistent la șocul termic și ușor de prelucrat, ceea ce permite obținerea unor forme interesante de calorifere. Merită să știți că se oxidează la contactul cu fierul, așa că nu este recomandată utilizarea acestui tip de conectori în timpul asamblarii. Radiatoarele din cupru sunt durabile și pot dura până la 100 de ani. De asemenea, pot fi reciclate. Cu toate acestea, sunt mai scumpe decât cele din oțel.
- Calorifere de baie din aluminiu
Un alt material folosit pentru producerea caloriferelor este aluminiul. Aliajele sale sunt caracterizate de o conductivitate termică de 200 W/(m·K), care este puțin mai mică decât cuprul, dar totuși suficientă pentru funcționarea eficientă și încălzirea suplimentară a încăperilor. Aluminiul se încălzește și eliberează căldură la fel de rapid. De asemenea, este rezistent la coroziune și abraziune, ceea ce asigură o durată lungă de viață. Cu toate acestea, nu poate fi combinat cu cuprul deoarece poate duce la coroziune electrochimică. Datorită greutății reduse, caloriferele din aluminiu sunt, de asemenea, ușor de instalat. Sunt mai ieftine decât cuprul și oțelul, dar și mai susceptibile la deteriorare.
- Calorifere de baie din otel
Oțelul se caracterizează, de asemenea, printr-o conductivitate termică ridicată, deși mult mai mică decât cea a cuprului și a aluminiului, și este încă adesea folosit la producerea caloriferelor de baie. Sunt populare în principal datorită rezistenței lor ridicate la deteriorare și controlului ușor. Sunt mult mai durabile decât caloriferele din aluminiu. Cu toate acestea, ele se pot coroda și pot fi mai dificil de instalat.
Cum să alegi puterea optimă a unui calorifer de baie?
Cea mai importantă caracteristică a unui calorifer de baie este puterea acestuia, care ar trebui să se potrivească cu suprafața camerei și tipul de izolație al clădirii. Se estimează că în construcția modernă necesarul de căldură este de 70-100 kWh/m2. În cazul clădirilor eficiente energetic, 20 până la 60 kWh/m2 este suficient, iar în clădirile pasive doar 15 kWh/m2.Puterea caloriferului poate fi calculată pe baza formulei în care cererea medie (X exprimată în kWh/m2) este înmulțită cu suprafața băii (Y exprimată în m2): X * Y = Z (puterea necesară a caloriferului de baie) exprimată în W). Merită să ne amintim că, conform reglementărilor, temperatura în baie ar trebui să fie de 22-24°C. De asemenea, merită să alegeți radiatoare echipate cu regulatoare de temperatură, permițându-vă să setați temperatura corespunzătoare chiar și după sezonul de încălzire.
Instalarea unui calorifer in baie
Caloriferul de baie trebuie conectat atât la instalația de alimentare cu apă caldă, cât și de evacuare a apei reci .Se folosește conexiunea laterală sau inferioară. Tipul acestuia depinde de modelul dispozitivului și de traseul conductei (instalația poate fi ascunsă în perete sau podea). În varianta inferioară, acestea sunt conectate cu supape de închidere la capetele conductelor situate în partea inferioară a radiatorului. Acest tip de instalare este în prezent mai popular decât cel lateral, care este mai dificil și mai puțin convenabil. Se foloseste la calorifere in care o conducta este plasata sus si cealalta in jos.
Calorifer baie orizontal sau vertical? Cele mai la modă tendințe
Cele mai populare și tipice sunt caloriferele orizontale, care pot lua forme și culori diverse, chiar foarte fanteziste. Ele sunt cel mai adesea alese datorită versatilității și funcționalității lor. Este ușor să le aranjați un loc în orice baie. De asemenea, permit uscarea comodă a prosoapelor și a rufelor. Oferta include atât modele clasice și tipice, cât și altele mai moderne care se potrivesc, de exemplu, interioare industriale, glamour sau minimaliste.
Caloriferele verticale de baie se potrivesc și băilor mai mici, dar înalte, deoarece se potrivesc cu moda pentru minimalism și stilul mansardă. Se potrivesc ușor chiar și într-un interior mic, deoarece ocupă puțin spațiu. Merită să verificați dacă au șine speciale pentru uscarea prosoapelor. În caz contrar, nu vor îndeplini această funcție.
Încălzirea băii – opțiuni și posibilități
Pe langa caloriferele de baie conectate la centrala termica, poti alege dintre solutii moderne si functionale care iti permit sa incalzesti incaperea chiar si in afara sezonului de incalzire. Radiatoarele și încălzitoarele electrice vă permit să setați o temperatură confortabilă indiferent de încălzirea din toată casa. Nu numai că obții condiții plăcute de scăldat, dar poți și controla nivelul de umiditate a aerului și poți folosi funcția de uscare a rufelor pe tot parcursul anului. Modelele avansate sunt de asemenea, echipate cu un temporizator și un control tactil. Unele modele pot fi modificate personal folosind accesorii adecvate pentru radiatoare.