Interioarele contemporane se caracterizează prin simplitate, funcționalitate și transparență. Există, de asemenea, un interes în creștere clara pentru soluțiile neobișnuite care estompează diviziunea clasică a spațiului și stabilesc noi granițe de aranjare. Un exemplu de astfel de activități este un dormitor cu o cadă freestanding - un loc creat pentru relaxare și îngrijire. Va funcționa această propunere în fiecare casă? Și este într-adevăr convenabil și confortabil și nu doar impresionant și la modă?
Cada în dormitor – modă temporară sau confort?
Cada în dormitor este o tendință care câștigă în mod sistematic popularitate. Cucerește inimile prin neevidența, neconvenționalitatea și abordarea îndrăzneață a aranjamentului clasic. Funcționează de minune într-un interior modern, avangardist, schimbând ușor proporțiile dintre dormitor și baie. În dormitor este expus un element al instalațiilor sanitare (cada freestanding), dar restul (toaletă, chiuvete etc.) rămân într-o amenajare standard, de preferință în spatele ușilor închise. Este o amenajare confortabilă care favorizează relaxarea, fără a deranja confortul membrilor gospodăriei.
Cu toate acestea, trebuie amintit că - în ciuda aspectului său interesant - un dormitor cu o cadă freestanding nu este o opțiune pentru toată lumea. Va funcționa bine în apartamentul unei singure persoane, dar în cazul unui cuplu poate fi puțin incomod. Este nevoie de o mare sensibilitate la nevoile și obiceiurile oamenilor care împart un anumit spațiu. Dacă acești oameni au o rutină similară zi și noapte, niciuna dintre părți nu o va deranja pe cealaltă în odihnă făcând o baie. Dacă ritmul zilei este diferit, un astfel de aranjament de dormitor poate provoca tensiune și frustrare inutile. Prin urmare, înainte de a vă decide să vă amenajați dormitorul cu o cadă de sine stătătoare, luați în considerare toate avantajele și dezavantajele.
Cadă freestanding – doar pentru spații mari?
Decorarea unui dormitor cu o cadă freestanding necesită mult spațiu. Patul și cada în sine (chiar și cele mici) ocupă destul de mult spațiu. În plus, există robinete pentru cadă, un dulap sau raft pentru îmbrăcăminte de noapte și alte echipamente necesare care ocupă centimetri suplimentari.
Înseamnă asta că această soluție de amenajare este potrivită doar pentru spații mari? Nu neaparat. De asemenea, puteți crea un dormitor confortabil cu o cadă freestanding într-o casă mică, cu condiția să vă decideți să reorganizați puțin spațiul. Tot ce trebuie să faceți este să îndepărtați niște pereți (de exemplu, destinați unei băi sau garderobe) sau să împărțiți interiorul în alt fel. Merită să discutați acest lucru cu un arhitect bun pentru a nu suporta costuri suplimentare legate de alinierea defectuoasă a constructiei.
Îndepărtarea sau mutarea pereților va da impresia de mai mult spațiu și vă va permite să expuneți mai bine cada de baie care, dacă ar fi plasată clasic într-o ba mică, nu ar avea șansa de a-și etala pe deplin avantajele.
Ce ar trebui să rețineți când amenajați un dormitor cu o cadă freestanding?
Pentru a reuși amenajarea unui dormitor cu o cadă freestanding, trebuie să vă amintiți câteva aspecte importante.
- Primul punct este de a verifica capacitatea portantă a tavanului. Căzile freestanding cântăresc de la câteva zeci până la câteva sute de kilograme - în funcție de dimensiunea și materialul din care sunt fabricate. Când sunt umplute cu apă, își pot crește greutatea chiar și de două ori! Înainte de a instala instalațiile sanitare, asigurați-vă că podeaua dormitorului poate suporta sarcina. Dacă nu, întăriți-o în mod corespunzător înainte de a continua.
- Al doilea punct este pregătirea corectă a podelii. Deja în stadiul inițial al lucrărilor de construcție sau renovare, trebuie să decideți unde trebuie amplasate cada și robinetul de la cadă. La această zonă trebuie conectată o instalație de apă și o ieșire la sistemul de canalizare trebuie pregătită cu o pantă, care să permită scurgerea liberă a apei după scăldat.
- Al treilea punct este protejarea suprafeței împotriva umezelii. Cel mai bine este să acoperiți împrejurimile imediate ale unei căzii cu plăci ceramice sau panouri neabsorbante din care apa poate fi ștearsă simplu. Merită să acoperiți peretele din apropiere (sau o parte a acestuia) cu gresie sau vopsea impermeabilă sau să-l acoperiți cu o tapetă stilată, potrivită pentru băi. Dacă există elemente din lemn lângă cadă, acestea ar trebui să fie impregnate corespunzător, astfel încât să nu fie deteriorate de umiditate (de exemplu, dacă le stropiți accidental când părăsiți cada).
Unde să așezi cada în dormitor?
Unde ar trebui să fie amplasată cada în dormitor, astfel încât să nu interfereze cu activitățile de zi cu zi și în același timp, să constituie o completare frumoasă a interiorului? Există mai multe posibilități.
Dacă în apropierea dormitorului există o baie cu alte echipamente sanitare, o cadă de sine stătătoare poate fi amplasată în apropierea acesteia, astfel încât să nu fie nevoie să interferați prea mult cu instalațiile sanitare. Dacă doriți să creați un budoir cu adevărat regal, iar camera este foarte spațioasă, cada poate fi amplasată în centrul dormitorului și devine punctul său principal de design.
În dormitoarele mai mici însă este mai bine să plasați o cadă de sine freestanding lângă perete, astfel încât să nu deranjeze proporțiile din interior și să nu fie prea copleșitoare. Un loc perfect pentru o cadă în dormitor este și lângă fereastră (mai ales când aceasta începe de la podea la tavan). Pentru a menține o atmosferă intimă și a evita privirile curioase ale vecinilor, merită să instalați perdele sau jaluzele (de exemplu, acoperirea jumătății inferioare a ferestrei). Paravanele portabile sunt, de asemenea, o soluție interesantă pentru un dormitor cu o cadă , permițându-vă să vă izolați de restul încăperii atunci când este necesar.
În orice caz, merită să ne amintim să nu așezați cada lângă un pat sau mobilier tapițat. Chiar și stropii mici, dar sistematice, pot provoca multe daune și pot distruge efectiv echipamentele mai sensibile.
Cada freestanding în dormitor – ce model să alegi?
Fiecare model de cadă freestanding se potrivește în dormitor? Teoretic da. Cu toate acestea, merită să ne amintim că cheia unui aranjament de succes este consistența și armonia. Iar axa aici este stilul dormitorului - diferit de stilul unei băi clasice.
Dormitorul este o cameră pentru odihnă. Ar trebui să promoveze calmul și relaxarea, așa că fiecare element al decorului ar trebui selectat cu atenție - atât din punct de vedere al formei, cât și al culorii. Atunci când amenajați un dormitor cu o cadă căutați un model ceramic care să sublinieze discret amenajarea aleasă și să nu arate grotesc.
- Într-un dormitor decorat în nuanțe calde de bej și nisip, va arăta interesant o cadă ovală completată cu baterii de baie argintii sau aurii.
- Căzile negre arată grozav în interioarele moderne sau în stil industrial – rotunde, dreptunghiulare sau cele cu linii fantezist curbate, combinate cu robinete de designer.
- Atmosfera plină de farmec a dormitorului este subliniată cel mai bine de căzile cu picioare stilizate. Trebuie să aibă robinete retro, cu robinete separate pentru apă caldă și rece.
Accesorii pentru un dormitor cu cadă freestanding
Ultima problemă care merită luată în considerare atunci când amenajați un dormitor cu o cadă este alegerea accesoriilor potrivite. Dulapurile clasice de baie nu vor funcționa neapărat aici. Dar unele accesorii de baie merită cu siguranță. În imediata apropiere a căzii, trebuie să existe un suport stilat pentru prosoape, un raft pentru produse cosmetice de îngrijire și un scaun pe care să-ți poți pune halatul de baie. Lămpile de perete vor fi și ele utile, deoarece vor oferi cantitatea potrivită de lumină în timp ce faci baie, iar benzile cu LED-uri vor crea o atmosferă unică, intimă în dormitor.