Prosoapele frumoase, groase, asortate în culori sunt un adevărat decor al băii. Cu toate acestea, achiziționarea de prosoape de bună calitate reprezintă o cheltuială semnificativă, așa că merită să depuneți toate eforturile pentru a vă asigura că își păstrează proprietățile și aspectul frumos cât mai mult timp posibil.
Dacă vrem ca prosoapele noastre să ne servească cât mai mult timp, merită să urmați câteva reguli simple. Datorită acestui fapt, nu își vor pierde culoarea, vor absorbi bine umezeala și vor mirosi proaspăt. A ști să speli prosoapele, dar și să le usuci și să le folosești corect, te va asigura că acestea rămân în stare bună mai mult timp.
Spălarea prosoapelor
Cel mai important lucru pentru a menține proprietățile prosoapelor timp de mulți ani este să le spălați corect. După ce aduceți un prosop nou din magazin, acesta trebuie spălat înainte de prima utilizare. În primul rând, pentru că un prosop nou, nespălat, nu va absorbi umezeala din pielea noastră.
În al doilea rând, spălarea ne va permite să scăpăm de ingredientele chimice folosite în producție și de toate impuritățile legate de transport și de a fi pe raftul magazinului. Deci, cum să spăl prosoapele? Cel mai important este să respectați regulile de utilizare pe care producătorul le-a inclus pe etichetă.
Prima spălare a prosoapelor
Prosoapele noi ar trebui să fie pregătite corespunzător pentru utilizare ulterioară. Prima spălare vă permite să îndepărtați excesul de vopsea și substanțele chimice care le acoperă în timpul transportului. Dar nu numai. Pregătirea adecvată a prosoapelor pentru utilizare ulterioară le face mai absorbante și păstrează culorile vii mai mult timp.
Înainte de prima spălare, merită să înmuiați prosoapele în apă rece timp de cel puțin 24 de ore. Pentru ce este această procedură? În acest timp, excesul de vopsea și orice substanțe chimice se vor dizolva în apă. Prosoapele bine înmuiate deschid fibrele de bumbac din care sunt făcute, ceea ce afectează direct absorbția prosoapelor. Adăugarea unei cantități mici de oțet în apă vă permite să păstrați culorile vibrante pentru mai mult timp.
Prosoape - cum le spălăm?
Prosoapele trebuie spălate separat și nu trebuie combinate cu alte articole sau lenjerie de corp. Datorită acestui lucru, își vor păstra pufitatea mai mult timp. În plus, ștergerea prafului este un fenomen natural - prosoapele pierd firele de păr fine în timpul primelor spălări. Daca le spalam impreuna cu alte lucruri, fibrele se vor aseza pe ele si lucrurile vor arata inestetic.
De asemenea, nu ar trebui să supraîncărcăm tamburul mașinii de spălat, deoarece acest lucru va permite apei și lichidelor de spălat să pătrundă mai liber în prosoape. Asigurați-vă că împărțiți rufele în prosoape ușoare - albe, ecru, bej - și prosoape colorate, pentru ca cele deschise să nu se încarnească sau să decoloreze față de cele colorate. De asemenea, este o idee bună să setați programul de spălare delicată.
La ce temperatură trebuie să spălați prosoapele?
Să verificăm recomandările producătorului pentru spălarea și îngrijirea prosoapelor de pe etichetă. Temperatura de spălare va depinde de compoziția materialului. Merită să ne amintim că temperaturile ridicate de spălare contribuie la distrugerea mai rapidă a prosoapelor. Să le spălăm la cea mai scăzută temperatură posibilă.
La ce temperatură spălăm prosoapele?
Temperatura de spalare depinde de tipul de prosoape si de bumbacul din care sunt confectionate. Prin urmare, cel mai potrivit criteriu pentru selectarea temperaturii adecvate este indicația de pe etichetă. Cel mai adesea este 40 sau 60°C. Ar trebui să evitați fierberea prosoapelor la 90°C, deoarece astfel materialul se deteriorează rapid și își pierde din pufos. Doar prosoapele de hotel și spital sunt fierte pentru a elimina toate impuritățile, bacteriile și germenii.
Important de reținut să spălați primele câteva prosoape separat, fără a le amesteca cu haine. De ce este atât de important? Prosoapele noi eliberează fibre fine care ajung pe alte haine. De obicei, ar trebui să fie spălate la 60°C, deși dacă nu sunt foarte murdare, scăderea temperaturii la 40°C va fi suficientă pentru a îndepărta eficient murdăria. Totuși, vă rugăm să rețineți că prosoapele din velur trebuie spălate la o temperatură care nu depășește 40°C, ceea ce le va păstra moliciunea și culoarea
Cu ce detergenți spălăm prosoapele?
Atunci când spălați prosoape, este mai bine să folosiți geluri sau lichide, mai degrabă decât pulberi, deoarece acestea din urmă sunt mai puțin lavabile, ceea ce poate face prosopul mai dur și poate absorbi umezeala de pe piele mai puțin ușor. Nu poți folosi nici exces de detergenți. De asemenea, ar trebui să alegeți detergenți corespunzători pentru culorile prosoapelor - unul pentru alb și unul pentru prosoape colorate. Datorită acestui fapt, prosoapele ușoare nu vor deveni gri, iar prosoapele colorate își vor păstra culorile vii pentru mai mult timp.
Nu ar trebui să adăugăm balsam la prosoapele de spălat, deoarece acestea afectează negativ higroscopicitatea acestora. Același lucru este valabil și pentru înălbitori - acestea slăbesc fibrele, făcând prosoapele mai susceptibile la deteriorare. Pentru a crește moliciunea și pufosul prosoapelor spălate în mod repetat, puteți adăuga din când în când un pahar de oțet alb la spălare. Această metodă de casă, dovedită de ani de zile, vă permite să scăpați de mirosul neplăcut de umezeală de pe prosop. O altă modalitate de a îmbunătăți moliciunea și pufosul prosoapelor este să adăugați o jumătate de păhar de bicarbonat de sodiu în rufe
Spălarea prosoapelor în apă dură
Apa dură face dificilă dizolvarea detergenților, ceea ce în practică se traduce prin prosoape nespălate, adesea saturate cu un miros neplăcut. Mai mult, apa dură face mai dificilă clătirea detergenților dintre fibre, ceea ce face ca prosoapele să fie dure și neplăcute la atingere. În plus, pe prosoape și haine pot rămâne reziduuri de pulbere și dungi inestetice.
Cum să faci față acestei probleme? Soluția este înlocuirea pulberii cu un lichid de spălare. Detergentul este deja dizolvat sub formă lichidă, ceea ce face mai ușor să acționeze asupra țesăturilor. Dacă apa este foarte dură, merită să luați în considerare un dedurizator de apă care îi va îmbunătăți parametrii și va ușura spălarea
Cât de des spălăm prosoapele?
Când vine vorba de frecvența spălării prosoapelor, este o chestiune individuală. Totul depinde de cât de des este folosit prosopul și de ce condiții predomină în baie. Dacă camera este slab ventilată și există adesea abur în ea, atunci prosoapele trebuie spălate foarte des, chiar și la fiecare 2-3 zile. Amintiți-vă că umiditatea este cel mai bun mediu pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor, care pot fi transferate de la prosop pe piele și apoi pe corp.
De asemenea, ar trebui să spălați mai des prosoapele atunci când sunteți bolnav. Din motive de igienă, prosoapele folosite pentru uscarea mâinilor trebuie, de asemenea, spălate frecvent. Le folosim cel mai des, ceea ce înseamnă că rămân umede și bacteriile pot crește în ele. Dar nu ne spălăm pe mâini, astfel încât să putem transfera imediat microbii care sunt dăunători sănătății noastre prin intermediul prosopului.
Uscarea prosoapelor - cum e corect?
Uscarea este o problemă extrem de importantă când vine vorba de prosoape. Uscarea necorespunzătoare poate duce la pierderea proprietăților higroscopice și chiar mai rău, poate provoca un miros neplăcut de putrezire.
Mașină de spălat, mașină de uscat sau aer proaspăt
Învârtirea nu este bună pentru prosoape, prosoapele în sine se deteriorează mai repede. Prin urmare, este mai bine să setați mașina de spălat la numărul minim de rotații în timpul centrifugării. Cele mai bune rezultate sunt obținute prin uscarea prosoapelor într-un uscător de rufe, datorită căruia prosoapele rămân moi și pufoase la atingere pentru o lungă perioadă de timp. Totuși, dacă nu avem uscător de rufe, cel mai bine este să atârnăm prosoapele în aer liber imediat după spălare, deși nu neapărat într-un loc însorit.
Efectul luminii solare poate avea un efect negativ asupra coloranților utilizați la producerea prosoapelor, drept urmare prosopul se poate estompa. Uscarea direct la soare face ca prosoapele să fie mai aspre. Este important să atârnați uniform prosopul pentru a preveni deteriorarea. De asemenea, este recomandat să atârnați prosopul după fiecare utilizare, astfel încât să nu atârne prea mult timp umed de cuierul de baie. În acest caz, bacteriile se vor înmulți rapid și prosopul va începe să miroasă neplăcut
Nu călcăm prosoapele!
Atârnându-l uniform în timp ce se usucă, vom evita deterioarea. În caz contrar, ar fi necesară călcarea, ceea ce nu este recomandat pentru prosoape. Prin călcare, aplatizăm buclele, ceea ce face prosopul mai puțin pufos și absorbant. Putem calca prosoape destinate copiilor mici, indepartand astfel orice bacterie ramasa pe prosop chiar si dupa spalare.
Într-un astfel de caz, setați fierul de călcat la cel mult 150°C și cel mai bine este să îl călcați cu o cârpă umedă sau folosind funcția de abur. Atunci când cumpărați prosoape, alegeți unele de bună calitate din bumbac 100%. Dacă le îngrijim corespunzător, știm să spălăm și să uscăm prosoapele, cu siguranță ne vor servi mulți ani și, fără îndoială, vor fi un decor al băii